Att förändra negativa tankar

Har du testat någon gång att lägga märke till alla negativa tankar som dyker upp under dagen? Vi är oftast ganska duktiga på att tänka negativa saker om oss själva, men vi är sällan långt ifrån lika bra på att ge oss själva beröm eller tänka på saker vi är bra på. Jag gissar att hjärnan fungerar så eftersom den snarare är byggd för att hjälpa oss att överleva genom att förutse hot, än att vara en peppmaskin. Men det är väl bara en gissning från min sida.

Hur som helst kan man öva på att minska sitt negativa tänkande. Det första man behöver göra är att börja uppmärksamma vilka negativa tankar som är ofta förekommande, eller vilka tankar som man påverkas mest negativt av att ha. För att få reda på det kan man behöva träna på att identifiera de negativa tankar som förekommer, eftersom de ibland kan vara svåra att upptäcka. Man kan vara så van att tänka en negativ tanke att den blir svår att identifiera som något egentligen oönskat.

Som exempel säger vi att man identifierat den negativa tanken:
”Jag lyckas aldrig med någonting. Alla andra är så mycket bättre än jag.”

Vi kan anta att den både är ofta förekommande och dessutom gör att man känner sig ganska nedstämd när den dyker upp. Hur kan man då göra för att försöka förändra inlärda oönskade beteende och tankemönster?

Övning:

Det första man kan göra är att kritiskt ifrågasätta tankens trovärdighet. Det finns olika sätt att göra detta på. Man kan rakt upp och ned granska tanken och ifrågasätta om den verkligen stämmer med verkligheten. Det kan dock vara svårt ifall man till exempel har tendenser att trycka ned sig själv eller om man redan känner sig nedstämd. Då kan det vara lättare att tänka sig att en god vän skulle tampas med samma negativa tanke. Verkar tanken rimlig och sanningsenlig då? Oftare kan vi ha lättare att visa medkänsla för andra personer i vår närhet än för oss själva. Med det lilla knepet kan man säkert ganska enkelt komma fram till att innehållet i tanken inte är den absoluta sanningen.

Efter att man kritiskt ifrågasatt trovärdigheten i den negativa tanken (och förhoppningsvis kommit fram till att den inte är 100% sanningsenlig) så kan man gå vidare till att omvandla innehållet. Om det nu ändå inte är sant finns det ju ingen anledning att många gånger om dagen gå runt och inbilla sig det heller, eller hur? När man börjar öva på att förändra en tanke så finns det några viktiga saker att tänka på. Väldigt viktigt är att den nya versionen av tanken inte ska vara nedvärderande eller kritisk. Dessutom behöver innehållet i den nya versionen vara trovärdig, dvs man ska kunna känna att det är sant som man tänker.

Om vi använder oss av den negativa tanken ovan, så kan man till exempel omvandla den till:
”Okej, det gick inte så bra som jag ville den här gången, men jag gjorde i alla fall vad jag kunde. Jag är nog inte den enda som tycker det här är svårt.”

Den omvandlade tanken är inte nedvärderande eller kritisk och man kan också tänka sig att den skulle kunna vara trovärdig för den som tänker den. Dessutom tar den också fasta på egentligen samma saker som den första, negativa, tanken – dvs att det är någonting som inte gått som man önskat och att det handlar om någonting som är svårt. I bägge tankarna finns alltså egentligen samma innehåll, fast med gravt olika inställning och framtoning. Den första är nedvärderande och destruktiv. Den andra visar sympati och medkänsla. Trots att innehållet är samma.

För att få bästa resultat i att förändra en tanke behöver man göra alla stegen. Man behöver observera sina tankar och identifiera en återkommande oönskad negativ tanke. Sedan kan man ifrågasätta och omvandla den enligt ovan. Därefter gäller det att vara ihärdig och konsekvent. Öva på att använda den omvandlade versionen när tanken dyker upp. Och se till att göra det om och om igen, varje gång den dyker upp.

Lycka till! 🙂 Fråga gärna om något är oklart.

/R

En tanke på “Att förändra negativa tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: