Träningsmotivation: Tips – Sänk kraven!

Få saker kan förstöra träningslusten så mycket som att känna att det blir kravfyllt eller ett måste att träna. Att sätta upp eller utsätta sig för orimliga eller för höga mål, som t ex att ge sig ut på längre löprundor än man klarar av, kan skapa osäkerhet och ge dåligt självförtroende i träningen. Genom att lägga sina krav och personliga mål på rimligare nivåer kan man istället stärka tilltron till sin egen förmåga både fysiskt och psykiskt.

Här kommer ett exempel för att lättare förstå vad jag menar. Tänk dig en person (kanske du själv?) som inte tränar så regelbundet men istället ibland spontant när andan faller på. Plötsligt får personen feeling och ger sig ut i spåret för en löprunda på cirka fem kilometer. Passet går över förväntan med tanke på att han eller hon inte tränar särskilt ofta eller regelbundet och är relativt otränad. Trots detta är det i slutet av rundan väldigt jobbigt och efter passet vittnar blodsmaken i munnen om hur skönt det ändå är att vara hemma igen. Dock stolt över sin prestation åter igen.

Dagen därpå känns kroppen riktigt mör och den obligatoriska nästintill plågsamma träningsvärken infinner sig som vanligt. Det skulle kännas helt omöjligt att ge sig ut på ytterligare ett löppass de närmaste åtminstone två-tre dagarna. Det kommer antagligen dröja ett par veckor eller så innan den spontana lusten återigen infinner sig…

För min egen del har det här hänt otaliga gånger, fler än jag egentligen vill erkänna. När man jobbar på det här sättet känns det för visso belönande de få gånger man ger sig ut och tränar, men å andra sidan blir tillfällena få och man når inte några direkta framsteg eller större positiva effekter med träningen. Att komma hem helt slutkörd efter en löprunda med den karaktäristiska smaken av järn i munnen ger snarare än känsla av att ”skönt, jag överlevde” än ”åhh, vad roligt det var och vad jag ser fram emot nästa pass”

För att vända på detta och istället skapa egenstyrka och motivation till att kunna se fram emot nästa träningspass kan det funka riktigt bra genom att sänka kraven och förväntningarna på sig själv, och dessutom till en början göra det rejält. Målet bör istället vara att komma hem efter passet med känslan att ”det där klarade jag hur lätt som helst!”. Med den känslan är det inga som helst problem att tänka att det där kan lätt upprepas imorgon igen och då kanske dessutom lite längre.

Det kan vara svårt att förändra sitt beteende på det här sättet, framför allt om man är van att ge sitt allra yttersta några få gånger per månad eller mer sällan. Men varför inte testa! Om du känner igen dig i att sakna träningsmotivation och har svårt att få till regelbundenhet i träningen.

Mitt förslag är att du sänker prestationskraven till en nivå som känns på gränsen till löjligt lätt. Kom ihåg – målet är att du ska komma hem efter passet med känslan av att det gick ”hur lätt som helst”.

I praktiken kan detta innebära att ta en lätt joggingtur på 1 kilometer, eller varför inte 500 meter? Börjar vi närma oss ”löjligt lätt” nu? Annars sänker du kraven ännu mer.

När du kommit hem från dagens löppass om 500 meter, kommer du nog inte ha några problem att tänka att ”det där fixar jag imorgon igen och då kan jag utan problem dessutom lägga till ytterligare 100 meter”. Härligt! Det är precis det som är hela syftet! 🙂

Ju längre tid man ägnat sig åt regelbunden träning, oavsett nivå eller intensitet, desto enklare är det att upprätthålla den och inte tappa av allt vid oförutsedda avbrott eller uppehåll. Genom att minska kraven på oss själva, framför allt i början innan träningen kan kallas regelbunden, blir det enklare för oss att uppnå regelbundenhet.

Lycka till och fråga gärna om det är något du undrar över!

/R

Annons

En tanke på “Träningsmotivation: Tips – Sänk kraven!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: