Att underlätta att ta tag i måsten

Prokrastinering är ett annat ord för att skjuta upp saker, att prokrastinera. Man prokrastinerar ofta saker som känns krävande eller tråkiga att ta tag i och därför hittar man på ursäkter för att istället göra det senare. Personer jag träffat har skjutit upp saker i så hög grad att det blir problematiskt i vardagen. Psykiska besvär eller ohälsa kan göra att t ex hushållssysslor eller andra måsten känns oerhört påfrestande eller nästintill omöjligt att ta tag i. När man skjuter upp saker man egentligen behövde ta tag i kan t ex ångest och nedstämdhet bli ännu värre, vilket gör det hela till en ond cirkel. Det man prokrastinerar behöver egentligen inte vara någonting överväldigande komplicerat men det kan ändå kännas oerhört svårt eller tråkigt att ta itu med.

Av erfarenhet utifrån många olika personer jag träffat har jag kommit fram till några strategier för att lyckas ta tag i kravfyllda måsten utan att det behöver kännas så påfrestande. Man kan använda strategierna en och en, oberoende av varandra, eller tillsammans. Välj det som fungerar för dig.

En strategi är att minska den förväntade påfrestningen av måstet. Det går att göra genom att dela upp göromålet i mindre bitar som var och en för sig inte känns så jobbigt att genomföra. Om det t ex känns överväldigande att att betala räkningarna kan man minska den upplevda påfrestningen av uppgiften genom att dela upp göromålet i mindre bitar.

Till exempel kan första steget vara att samla ihop all post och lägga den på ett och samma ställe (obs, papperskorgen är inte ett bra ställe :-P). Steg två kan vara att öppna kuverten och ta ut breven och lägga dom på varandra. Tredje steget kan vara att förbereda med bankdosa och eventuella koder och lägga fram de vid datorn. Fjärde steget kan vara att logga in på banken och betala räkningarna.

Det här är ju bara ett exempel och man får hitta på egna småsteg som man känner skulle kunna funka för sig själv. Tricket är sedan att bara ta ett steg i taget och nöja sig med det. Om man sedan vill göra flera steg utspritt under en och samma dag eller sprida ut stegen över flera dagar kan man välja vad man tror fungerar bäst för en själv. Det viktiga är att delmålen är så små att de var och en för sig inte känns jobbiga. T ex ”Nu ska jag bara samla ihop posten och lägga den på ett ställe. Det orkar jag utan problem. Sen behöver jag inte göra mer just nu.”

Det kanske låter som att det kommer ta en massa tid att genomföra, men å andra sidan hur lång tid tar det inte att skjuta upp allting hela tiden? Genom att skapa mindre steg eller delmål i vardagliga uppgifter blir de mindre jobbiga att genomföra och skapar mindre ångest eller oro i oss.

Jag återkommer garanterat till ämnet prokrastinering framöver…

/R

4 reaktioner till “Att underlätta att ta tag i måsten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: