Fysisk träning för känsloreglering

Som jag tidigare skrivit maskeras ibland vissa känslor, till exempel ledsamhet, som ilska. Det blir problematiskt om vi då uttrycker ilska för att validera känslorna, när vi egentligen inte alls är arga, men ledsna. Vi kan bota ledsamhet med ilska ungefär lika bra som vi kan fixa dålig ekonomi genom att ta ett lån. Högst tillfälligt kan det kännas lite bra, men långsiktigt löser det inte själva problemet…

Ilska kan dock precis som ledsamhet vara en primär känsla som behöver få uttryckas. Med andra ord är det inte så att ilska alltid bara maskerar andra känslor. När vi är arga och har adekvata skäl att vara det behöver även ilskan få uttryckas och ges utlopp för. Det finns bättre och sämre strategier för detta. Om man inte funnit hälsosamma strategier för hantering av jobbiga känslor kan destruktiva beteenden utvecklas. Vissa personer tenderar att uttrycka ilska mot andra människor i omgivningen som ett sätt överleva jobbiga känslor. Andra vänder ilskan inåt och straffar sig själva istället, genom självdestruktiva fysiska eller psykiska handlingar. Destruktiva/självdestruktiva sätt fungerar inte bra långsiktigt. De handlar egentligen mer om undvikande, snarare än hantering.

Även om man upplever att man brukar ha svårt för att hantera jobbiga känslor så finns det hälsosamma metoder för att validera känslorna. Fysisk träning kan vara en utmärkt metod för att ta sig igenom och förbi svårhanterliga känslor. När man är riktigt arg kan ett pass styrketräning fungera effektivt och snabbverkande. Genom att rikta om känslornas energi till fysisk prestation får man en hälsosam och välgörande strategi för känslohantering. Dessutom är det nog inte helt otänkbart att man kanske slår några personliga rekord på köpet ;-). Som alltid när man ägnar sig åt fysisk träning är det dock viktigt att utföra övningarna med god teknik och rörelsekvalitet. Tränar man i okontrollerad affekt finns annars risk att man skadar sig, vilket man givetvis bör undvika.

Det är säkert olika för alla men för mig har styrketräningsövningar med större muskelgrupper fungerat bäst för detta ändamål, till exempel kan nämnas marklyft, knäböj och bänkpress. Jag tror att det är för att man liksom får ta i med hela kroppen. Övningar för mindre muskelgrupper eller isolerade muskler upplever jag personligen inte samma effekt av. För en del fungerar säkert konditionsträning för ändamålet än styrketräning. Personligen upplever jag att konditionsträning har bättre effekt för att lindra bekymrande tankar och oro än t ex ilska. Man får testa sig fram för att se vad som fungerar bäst.

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: