Sträva framåt, istället för att längta bakåt

Jag får ofta höra från personer jag träffar om önskningar att nå tillbaka till tidigare prestationer, attribut eller förmågor. Självklart tycker jag det är bra när man har mål och motivation till att vilja förändra saker till det bättre, men jag tror också det finns vissa nackdelar och risker med det sättet att tänka.

Är man ärlig mot sig själv är det normalt sett ganska enkelt att förstå varför man kunde saker tidigare i livet som inte längre går. De fysiska eller psykiska förutsättningarna man hade förr kanske ser annorlunda ut idag. För några år sedan kanske man t ex kunde springa en halvmara utan större ansträngning, men idag några få kilometer med nöd och näppe.

Om man baserar nuvarande förväntningar på det förflutna och inte utifrån aktuella förutsättningar är det stor risk att det medför negativa konsekvenser. Är de egna kraven orimligt höga riskerar man att tappa motivationen och ge upp innan man ens hinner börja. Det är också stor risk att man blir besviken och får sämre självförtroende om man kämpar och försöker klara ouppnåeliga mål.

Så istället för att stirra sig blind på hur det varit förut, tror jag det är mer gynnsamt och inspirerande att skapa mål utifrån hur möjligheterna ser ut just idag. Genom att använda sig av mål som faktiskt är fullt möjliga att uppnå kommer man bli glad när man når dem och man kanske till och med kan ha roligt och känna sig stark på vägen.

Så istället för att jämföra nuet med hur det en gång i tiden har varit, tänk istället framåt på hur det kan bli utifrån den aktuella situationen och förutsättningarna idag.

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: