När gav du dig själv beröm senast?

Det sägs att för varje negativ kommentar behöver man få sju positiva för att väga upp det. Med andra ord tenderar vi människor lägga större vikt vid det negativa och ge det mer uppmärksamhet än det positiva. Varför är det så egentligen?

Den mänskliga hjärnan är fantastisk och vårat allra mest viktiga och värdefulla redskap. Hjärnan är plastisk och föränderlig och formas utifrån alla val vi gör och vad som händer i våra liv. När vi tar hand om oss själva fysiskt och psykiskt håller vi hjärnan frisk, stark och i trim och den får bästa möjliga förutsättningar för att serva oss väl. Trots att hjärnan har en fantastisk förmåga till anpassning och flexibilitet så fungerar den i det stora hela likadant idag som den gjorde på stenåldern. Framför allt om vi tillåter den att göra det.

När man får en negativ kommentar från någon, eller till och med ifall man bara tänker någonting negativt om sig själv, kan hjärnan tolka det som ett livsfarligt hot. På stenåldern kunde det vara förenat med livsfara att inte passa in i flocken eller vara socialt accepterad i samhället. Att vara uppskattad och betraktad som en tillgång för flocken innebar istället gemenskap och trygghet.

Erfarenheter har lärt mig att många av oss tenderar att varje dag tänka väldigt mycket negativa tankar om oss själva. Oavsett om tankarna sker medvetet eller inte kommer de att påverka hur vi mår och hur vi lever. När man får negativa tankar eller kommentarer fungerar hjärnan idag likadant som den gjorde på stenåldern, trots att det i dagens samhälle inte på samma sätt är viktigt att passa in. Hjärnan fattar dock inte det här per automatik utan kan behöva få lite hjälp på traven. Det kan vara en bra övning att börja uppmärksamma vilka negativa tankar som förekommer under dagen.

Negativa tankar kan egentligen variera i oändlighet, men några vanliga negativa tankar som jag får höra kan t ex vara:
-”usch vad jag är dålig på att…”
-”jag är så tråkig och ointressant…”
-”det där skulle jag aldrig klara…”

Att trycka ned oss själva med negativa tankar kostar både tid och energi, även i de fall tankarna sker omedvetet. Visst kan det också vara fördelaktigt att kunna vara självkritisk i vissa lägen och utvärdera sina val och handlingar. För de flesta tror jag dock snarare problemet är att man är för självkritisk eller nedvärderande.

Övning:

Pröva att öva en dag på att uppmärksamma ALLA negativa tankar som dyker upp i huvudet. Försök att även lägga märke till de som sker automatiskt, inlärt och subtilt, det vill säga de som kan vara svåra att upptäcka. De du kanske inte visste om att de förekom. Om du vill kan du skriva ned vilka tankar du upptäcker. Vill du inte skriva räcker det med att bara vara uppmärksam och nyfiken.

Jag tror att många kan bli överraskade över hur mycket negativa tankar vi har om oss själva varje dag. När man uppmärksammat detta kan man ta till ett tankeexperiment som jag ibland har ägnat mig åt – tänk ifall man kunde använda all den tid och energi man lägger ned på att tänka negativa saker om sig själv, till att istället tänka positiva eller stärkande saker om sig själv. Vilka effekter skulle detta då kunna ha på måendet och livet? 🙂

Jag återkommer i ett senare inlägg om hur man kan öva på att ifrågasätta sina negativa tankar och öva på att ge sig själv beröm…

/R

En tanke på “När gav du dig själv beröm senast?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: