Vad är ångest?

Det finns mycket att säga om ångest och ångesthantering, det vill säga strategier för att minska ångestrelaterade besvär. Här kommer några tankar om vad ångest är och varför den uppstår.

Även om det kan vara svårt att tro så är ångest i grund och botten något bra och nödvändigt för oss. Det hjälper oss att överleva genom att undvika faror och passa in i sociala sammanhang och samhällsstrukturer. När vi blir bitna av en orm och blir sjuka lär vi oss att ormar är farliga och nästa gång vi ser en undviker vi den tack vare vår ångest. När vi säger något ogenomtänkt inför en grupp människor kan en negativ reaktion från dessa ge oss ångest och göra att vi beter oss på ett mer socialt accepterat sätt nästa gång situationen inträffar. Det ökar våra chanser att inte bli socialt utesluten, vilket finns förprogrammerat i vår hjärna är viktigt för vår överlevnad.

Även om ångest egentligen fyller en viktig funktion kan den bli problematisk ifall den blir överdriven och hämma oss i det dagliga livet. En person med social ångest kan till exempel ha svårt att ta sig till affären för att handla mat. När vi undviker situationer som vi egentligen skulle ha nytta eller glädje riskerar vi att bli deprimerade eller få ohälsa.

Ångest kan beskrivas som en stark rädsla. Ofta handlar ångest inte om det som händer just nu för tillfället, utan istället om något som tidigare har hänt eller något som man är rädd ska hända i framtiden. Man kan till exempel älta någonting man sagt eller gjort eller man kan oroa sig för att någonting hemskt ska inträffa framöver.

Vår hjärna och det sympatiska nervsystemet (som aktiverar kroppen vid ångest) kan inte skilja mellan när vi bara tänker på en uppfattad fara och när vi faktiskt befinner oss mitt i en sådan. Kroppen kommer därför dras igång på samma sätt vid en fantasi om en fara, som vid en faktisk händelse. Det spelar alltså ingen roll ifall vi på riktigt misslyckas med den där svåra uppgiften, eller om vi bara föreställer oss att vi misslyckas med den. Kroppen kan reagera på samma sätt oavsett.

Jag brukar säga att ångest är motsatsen till medveten närvaro – som innebär uppmärksamhet mot det som är just nu.

Ångest handlar om det som varit eller det som eventuellt kan komma. Medveten närvaro handlar precis tvärtom om det som är just precis nu. Därför kan man besväras mindre av ältande orostankar genom att hitta bra övningar och verktyg i medveten närvaro. Till en början kan det kännas svårt, kanske nästintill omöjligt, att bryta ältande ångestfyllda tankar. Ju mer man övar desto lättare kommer det dock att bli.

Det finns många övningar i medveten närvaro som innebär att man riktar uppmärksamheten bort från tankarna och istället till kroppen. En av anledningarna till det är att kroppen är alltid här och nu. Den kan omöjligt vara varken bakåt, eller framåt i tiden.

/R

En tanke på “Vad är ångest?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: