Att acceptera sina känslor

Känslor kan vara hjälpsamma och vägledande för oss i egna värderingar samt i samspelet med andra människor och vår omgivning. När vi är lyhörda för och intresserar oss för vad vi känner det vill säga. Känslor är dock även till för att skydda oss och för att hjälpa oss att överleva i naturen och i samhället och kan därför upplevas obehagliga för att lära oss att undvika potentiellt farliga situationer eller sammanhang.

När vi blundar för eller undviker vissa känslor på grund av att de är svåra eller jobbiga att hantera kan det bli ännu svårare att hantera dessa känslor nästa gång de dyker upp. Till slut kan det leda till att vi även undviker situationer som vi medvetet eller omedvetet har erfarenhetsmässigt har förstått att de svårhanterliga känslorna brukar dyka upp i.

Jag tror att de flesta människor i viss mån undviker jobbiga känslor för att slippa handskas med dom. Jag tror inte att det alltid behöver vara problematiskt att göra så, utan kan säkerligen vara en strategi för att underlätta vardagen och inte gå igång på allt man känner. Däremot så tror jag att systematiskt undvikande av vissa känslor, på grund av att man helt enkelt saknar förmågan att förstå eller hantera dom, kan leda till försämrat mående och egentligen oönskad isolering eller undvikande av aktiviteter.

Att öva på att möta upp och stanna kvar i sina känslor kan vara ett sätt att öka förståelsen för och förmågan att hantera dom. Så hur går man då tillväga? Ett sätt kan vara att öva på acceptans för sina känslor genom så kallad medveten närvaro. Jag vet att begreppet ”medveten närvaro” kan verka luddigt och svårt att förstå och jag kommer antagligen skriva ett inlägg senare bara om just det, för att förklara min syn på vad det är. För tillfället kan vi dock nöja oss med att tänka att medveten närvaro, i det här sammanhanget, typ betyder att inte blint lita på våra initiala tankar och responser.

Genom medveten närvaro försöker vi se vad som döljs bakom skyddsmuren av inlärda tankar och beteenden. För att göra det behöver vi först och främst stanna upp.

Att stanna upp kan vara rejält svårt om man inte prövat tidigare. Ju mer man övar desto lättare kommer det dock att bli. Börja försöka lägga märke till någon gång när du är mitt uppe i en storm av tankar eller känslor. Försök att ta själva stormen som en trigger, eller en upplysning till dig själv, att stanna upp och starta igång övningen.

Övning

Mitt i stormen du nu befinner dig i, försök lägga märke till vad som händer i din kropp. Har din andning påverkats på något sätt? Kanske håller du andan eller andas ytligt eller häftigt? Spänner du dig någonstans i kroppen, t ex i händer, armar, axlar, nacke, tår, ben, tunga, käkar, ryggen eller i magen? Vilken generell känsla har du för tillfället innanför bröstkorgen, känns det t ex obehagligt, pirrigt eller skrämmande? Och slutligen, vilken situation eller vilken tanke satte igång allt det här för dig, går det att identifiera? Var det någonting som hände, någonting du såg eller kanske någonting du tänkte? Vilken känsla skapade detta inom dig (blev du t ex rädd eller ledsen)? Avsluta gärna övningen genom att ta ett djupt andetag och om det är möjligt släpp på spänningarna i kroppen.

Syftet med övningen är att börja bli uppmärksam på hur man påverkas av sina tankar och känslor. Det handlar inte om att försöka förstå ifall någonting är rätt eller fel, utan endast om att bli uppmärksam på sig själv och observera sina reaktioner. Medveten närvaro handlar om att inte värdera eller döma utan istället vara objektivt observerande och accepterande av det som observerats. Lättare sagt än gjort kanske. Men övning ger färdighet, jag lovar! 🙂

Det här är en övning som bara kommer att bli bättre och bättre och som vi kan ha mer och mer nytta av ju fler gånger vi gör den. Det kan dock vara viktigt att veta om att det inte är en enkel övning för alla och den kan upplevas svår och påfrestande att genomföra. Om man känner att den snarare får en att må sämre, eller inte har någon önskad positiv effekt, kan man behöva ta hjälp av någon erfaren för att förstå genomförandet. Min ambition är att (så småningom) lägga upp liknande övningar på ljud- eller videofiler, vilket kan underlätta förståelsen för hur man utför övningen. Håll utkik om du är nyfiken!

Pröva gärna övningen om du känner dig manad och lycka till! 🙂

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: