Det handlar inte om att lära sig djupandas

Andningen är ett viktigt kapitel för den som vill eller behöver förbättra sin psykiska (och fysiska) hälsa. I mitt arbete jobbar jag dagligen med att lära ut både teoretisk kunskap och praktiska övningar med andningen i fokus.

Livets erfarenheter sätter spår i kroppen för oss alla. För den som varit utsatt för långvariga negativa händelser eller sammanhang kommer det alltid att märkas genom mer eller mindre dysfunktionella andningsbeteenden.

För personer där andningen påverkats negativt behöver arbetet innehålla övning i att hitta tillbaka till att kunna andas djupt med diafragman som den är gjord för. Det kanske låter enkelt men kräver ofta ett målmedvetet, långsiktigt och ihärdigt arbete.

Själva slutmålet är dock inte att lära sig att djupandas. Det finns inte en optimal andning som man alltid ska tillämpa, utan man behöver kunna ha tillgång till olika sätt att andas utifrån situationen man befinner sig i. Målet med att träna på att djupandas är istället att skapa medvetenhet om och förståelse för ogynnsamma inlärda andningsbeteenden. När man är medveten om hur kroppen och andningen beter sig och fungerar i olika situationer och sammanhang kan man också sträva efter att åstadkomma gynnsamma förändringar.

Andningen ingår i det autonoma (icke-viljestyrda) nervsystemet och sköter sig egentligen bäst själv. Man kan dock styra och påverka andningen viljemässigt vilket innebär att det går att använda den som ett redskap för att påverka måendet kort- och långsiktigt. I övandet ingår djupandning som en del för att bli medveten om och på sikt kunna minska dysfunktionella andningsbeteenden.

Det långsiktiga målet är snarast att, när viljestyrd andning inte är nödvändig, låta andningen sköta sig själv.

/R

Tips! Jag har nyligen lagt upp ett kort grundläggande pass i medicinsk yoga för dig som vill prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: