Underskatta inte värdet av sunda levnadsvanor

Hur vi lever påverkar vårat mående i allra högsta grad både fysiskt och psykiskt. Om man inte mår bra är det en god idé att se över vilka eventuella förändringar man kan göra gällande sina levnadsvanor innan man börjar leta andra orsaker till sitt oönskade mående.

Vi människor tenderar att vara otåliga och vill gärna att saker ska hända direkt nu på en gång och gärna i hög grad med god effekt. Vi letar gärna efter snabba och enkla lösningar för att sova bättre, bli starka och snygga utan ansträngning och för att slippa lägga tid och energi på att handla och laga mat. Därför söker vi ibland efter svar långt längre bort än vad vi egentligen behöver. Kan vi tillåta oss själva att stanna upp en stund och reflektera, kan vi ofta upptäcka att de finns alldeles inom räckhåll.

Det kan finnas olika anledningar till varför man underskattar eller förbiser levnadsvanors betydelse för hälsan och måendet. Det kanske t ex kan vara svårt att tänka sig att sömnen skulle kunna bli bättre bara för att man började äta hälsosammare eller motionera mera. Någon kanske tänker ”Visst, man har ju hört att det ska vara så, men kan det verkligen vara så enkelt?”. En annan kanske har provat göra förändringar men inte uppnått önskad effekt. En tredje kanske inte har orkat eller vågat ta steget att införa den förändring som behövs, ”för tänk om det inte fungerar, då har jag ju gjort allt i onödan”? Och så kan det ju faktiskt vara – det kan vara tids- och energikrävande att ställa om och göra förändringar i livet. Och det finns ändå inte några garantier för att de effekter som man önskar kommer.

Innan man ger sig iväg på jakt efter andra mer långsökta lösningar är det dock väl värt att pröva sätta sina levnadsvanor under luppen! För våra rutiner gällande kost, sömn och motion påverkar vårat fysiska och psykiska mående mer än vad vi kanske tror. Dessutom påverkar och påverkas levnadsvanorna av varandra. Här kommer en närmare förklaring – har vi goda rutiner för sömnen kan det ge oss ork till att träna och vi kan få mindre sötsug vilket underlättar att äta bra kost. Om vi har goda rutiner gällande motion kan det underlätta att hålla sunda kostvanor och också sömnen kommer påverkas positivt t ex genom att vi blir tröttare på kvällen och sover bättre under natten. Om vi har goda kostrutiner kommer sömnkvaliteten vara bättre, vi blir piggare och mer klartänkta och klarar bättre att hålla oss till långsiktiga mål t ex i form av träning.

Risken med att söka efter förklaringar och lösningar längre bortom sig själv, är att eventuella effekter riskerar att blir högst tillfälliga och dessutom inte behandlar själva grundorsakerna till problemet. Om man äter skräpmat och sällan hemlagat och inte har rutiner för tillräcklig vardagsmotion kommer sömnmedicin kanske kunna hjälpa en att somna för natten… men grundproblemet (som i det här fallet är dåliga kost- och motionsvanor) kommer att vara kvar och man kommer inte heller fortsättningsvis kunna sova bra utan medicinen. Om man istället kunde se över och göra förbättringar gällande sina kost- och motionsvanor skulle det medföra positiva effekter på sömnen och sömnkvaliteten och på längre sikt kanske man inte alls längre skulle vara i behov av sömnmedicin.

Om du upplever besvär i dina rutiner gällande kost, sömn eller motion – fundera inte bara på själva området där du upplever besvär utan fundera gärna lite extra även över de övriga två. Om man till exempel har svårt att få till träning, undersök då också hur rutinerna för kosten och sömnen ser ut. Som sagt, alla levnadsvanor påverkar och påverkas av varandra. Och levnadsvanornas betydelse för det fysiska och psykiska måendet bör inte underskattas!

Lycka till! 🙂

/R

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: