Att börja träna medveten närvaro

Som jag tidigare nämnt finns det mängder olika många sätt att utöva medveten närvaro på. Det finns egentligen inget som är rätt eller fel, bättre eller sämre, än något annat. Det gäller att hitta den eller de övningar som man själv upplever fungerar väl att utföra. Och favoritövningen i början kanske inte alls är den man föredrar vid ett senare tillfälle, så därför kan det också vara bra att pröva olika och utmana sig själv.

Jag brukar säga att man det går att dela in övningar i medveten närvaro i två olika kategorier. Den första kategorin skulle man kunna kalla ”meditationsliknande övningar” och den andra kategorin ”vardagsliknande övningar”.

Meditationsliknande övningar är de man avsatt en tid och en plats för, man har sett till att man inte kommer bli störd under tiden, man kan blunda om man vill och man kan helt och hållet kan ägna sig åt övningen utan att behöva tänka på något annat under tiden. Ett exempel på en meditationsliknande övning skulle kunna vara att man sätter sig ned ensam i ett tyst och tryggt rum och objektivt observerar sina andetag under några minuter.

De vardagsliknande övningarna utförs istället i egentligen vilka vardagliga situationer som helst. Det betyder att man inte måste vara ensam, att man kan befinna sig i situationer med potentiellt störande intryck från omgivningen och att övningarna kan vara oberäkneliga och mer krävande än meditationsliknande övningar. Exempel på situationer då man kan öva på vardagsliknande övningar kan vara när man kör bil, när man plockar matvaror i affären, när man står i en konversation och pratar med någon eller när man sitter på en parkbänk på en kyrkogård under höstlöven som dalar ned på marken framför en.

Principen för övandet är detsamma för alla typer av övningar i medveten närvaro, oavsett vilken av kategorierna de tillhör. Man väljer någonting att rikta uppmärksamheten på, strävar efter att objektivt observera det man valt utan att döma eller värdera, och varje gång man upptäcker att tankarna sticker iväg så bara noterar man att de gjort det och varsamt för tillbaka dom till det fokus man valt.

Låter det enkelt? Pröva gärna. Det kan vara svårare än man tror. Det finns mängder med olika gratisövningar på internet i appar till mobilen att hitta bara genom att söka på till exempel ”mindfulnessövning”.

Två saker som kan vara bra att veta om.
1 – När vi gör sådana här övningar finns det inget som heter misslyckas. Det är inte en tävling utan en övning. Därför kan vi inte förlora. Var därför snäll mot dig själv om det inte går som du tänkt dig och akta dig för att nedvärdera ditt engagemang.
2 – Det finns inget bäst-före datum för övningar i medveten närvaro. De blir aldrig sämre eller dåliga, oavsett hur många gånger vi gör dom. Snarare kanske de kan vara ännu mer givande efter lång tids regelbunden träning!

Lycka till!

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: