Ostörd under fem andetag?

Jag funderar ibland över det här med koncentration och uppmärksamhet. När man utövar medveten närvaro är en del av övningen att varsamt föra tillbaka uppmärksamheten, till ett förbestämt fokus, varje gång det kommer en distraherande tanke. Men är det möjligt att helt och hållet fokusera på någonting i så hög grad att man under tiden inte ägnar ens en tanke åt något annat? Hur många sekunder är det i så fall möjligt att helt och hållet vara fri från distraherande tankar?

Jag har själv testat det här många gånger och insett att det (i alla fall för mig) inte alls handlar om någon längre tid. Jag har dock märkt att det är ett effektivt sätt för att komma ned i varv. Dessutom skulle man kunna tänka sig att övningen även skulle gå att använda för att bryta onödigt ältande (efter mycket träning givetvis). Precis som i medicinsk yoga har jag använt mig av andningen som mitt fokus.

Övning:

Testa gärna själv! Sätt dig bekvämt till rätta. Sträck gärna upp ryggen något. Slut ögonen och rikta uppmärksamheten mot din andning. Sträva efter att under fem andetag inte tänka några andra tankar, utan observera enbart din in- och utandning.

Enkelt? Lättare sagt än gjort skulle jag vilja påstå 🙂

Om du lyckades, grattis! Bra jobbat! 🙂 Lyckades du inte? Grattis ändå! Bra jobbat! När vi gör dessa typer av övningar finns det inget som heter misslyckas eller förlora. Vi övar. Det är inte en tävling. Vi är vinnare varje gång, bara genom att vi satte oss ned och gjorde övningen. Härligt va!

Hur många andetag observerade du utan att en enda distraherande tanke dök upp?

Vilka eventuella tankar störde dig? Det kan ge värdefull information om vad som upptar ditt sinne, medvetet eller omedvetet att fundera över detta.

Om man vill kan man pröva att välja någonting annat än andningen att rikta uppmärksamheten mot. Att fokusera på andningen är vanligt förekommande vid övningar i medveten närvaro, och även till exempel medicinsk yoga. Det finns säkert flera anledningar till det, bland annat är andningen dynamisk och hela tiden föränderlig vilket kan underlätta att hålla kvar fokus. Det går dock egentligen att välja vad som helst, så länge det är något våra sinnen kan uppfatta och observera.

Varför fungerar hjärnan på det här sättet då? Finns det något syfte med att inte till hundra procent fokusera på någonting längre än några sekunder? Antagligen är det återigen så att det beror på att en av hjärnans viktiga uppgifter är att se till att vi överlever. Om hjärnan inte ständigt är uppmärksam mot potentiella faror kan det riskera vår hälsa eller i värsta fall våra liv… eller så var det i alla fall på savannen… Hjärnan har dock inte hunnit med att utvecklas i samma snabba takt som de omvälvande förändringarna i människans värld.

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: