Tidsbegränsa måsten

Det här är en strategi som kan användas med fördel när det handlar om lite mer tidskrävande projekt än att betala räkningarna som jag använde som exempel i tidigare inlägg. På samma spår som förra inlägget handlar det även denna gång om att minska påfrestningen genom att dela upp göromålet i mindre bitar. Den här gången använder vi oss dock av tidsmål istället för att exakt specificera vad som ska göras.

Det här kan vara bra en bra metod när uppgiften man har framför sig känns så överväldigande eller komplicerad att man liksom inte ens vet var man ska börja. Det skulle exempelvis kunna handla om att ta tag i det där diskberget som hopat sig i köket, att storstäda i garaget eller göra klart den där uppgiften till skolan eller arbetet. Om man till exempel har en uppsats att skriva, kanske man från början inte vet exakt vad man ska skriva eller på vilket sätt. Då kan det vara svårt att dela uppgiften i specifika delmål, och därför också svårt att tillämpa den förra strategin.

I dessa fall kan man istället minska den upplevda påfrestningen genom att tidsbegränsa ansträngningen.

Jag föreslår att man ser till att tidsbegränsa ordentligt när man bestämmer sig för hur länge man ska ägna sig åt uppgiften. Om vi säger att man måste storstäda ett rum kan man t ex begränsa tiden vid första tillfället till 20 minuter. Man ställer en timer och ser sen till att sluta när klockan ringer! ”Men på 20 minuter hinner man ju nästan ingenting” kanske man tänker då. Men det är precis det som är meningen. Se till att bestämma en tidsintervall som känns närapå kravlös. För när arbetet känns kravlöst kommer det heller inte vara svårt att komma igång med.

När arbetet känns kravlöst är det inte längre så svårt att komma igång. Utmaningen kommer nu istället bli att sluta när man hade tänkt sig. För när man väl är igång så är det lätt hänt att det trots allt känns rätt så bra och man kanske tänker ”det här går ju riktigt bra, lika bra jag fortsätter!”. Då gör man dock sig själv en otjänst. Kom ihåg att själva syftet med den här strategin är att minska påfrestningen. Om man väljer att inte sluta när man tänkt sig och istället fortsätter arbetet, är risken stor att man kör på tills man blir trött. Då försvinner hela poängen med strategin och risken finns att det känns minst lika jobbigt igen, nästa gång man ska återuppta göromålet.

För att ytterligare underlätta att komma igång med uppgiften kan det vara bra att på förhand bestämma när man ska göra den. Att ge sig själv några timmars eller dagars förberedelsetid kan göra att det inte känns lika jobbigt när man väl ska börja. Man har givit sig själv chansen att mentalt förbereda sig inför det som ska göras.

Sammanfattning av receptet för att lyckas med strategin att tidsbegränsa:

  1. Bestäm när uppgiften ska göras, gärna med några timmar eller dagars framförhållning
  2. Bestäm hur länge du ska hålla på, tänk så kort tid att det inte känns jobbigt
  3. Fortsätt inte på övertid, sluta efter den tiden du på förhand hade bestämt dig för
  4. Om det fortfarande finns saker kvar i göromålet, börja om från ”punkt 1”.

Genom att göra enligt punkt 1-4 ger du dig själv bästa förutsättningar att klara av den krävande uppgiften.

Som vanligt påminner jag om att vi alla är olika och det som fungerar för en person kanske inte alls fungerar för någon annan. Pröva gärna strategin om du vill och ändra som du vill, eller hitta på egna strategier som passar dig bättre. Dela gärna med dig om du har en bättre!

Lycka till! 🙂

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: