Trötthet och återhämtning

När kände du dig trött senast? Känner du dig kanske rent av trött just för tillfället? Och hur brukar du göra när du känner dig orkeslös för att piggna till igen? Sätter du dig i soffan framför teven och pillar med mobilen? Tar du en promenad, eller har du för vana att ta en tupplur kanske även mitt på dagen för att få energin tillbaka?

Ibland kan det vara svårt att skilja på när man är fysiskt trött, mentalt trött eller kanske helt enkelt sovtrött. Det kan vara bra att ibland när man är trött fundera över vilka aktiviteter man ägnat sig åt de närmsta timmarna och vilken typ av trötthet man upplever, samt ifall det stämmer med vilken typ av trötthet man rimligtvis ”borde” känna.

Till exempel kan man vara fysiskt trött efter en löprunda eller efter att ha burit en massa flyttkartonger, mentalt trött efter en eftermiddag med tankeverksamhetskrävande uppgifter eller kanske sovtrött sent på kvällen. Det är dock inte alltid så enkelt att skilja dessa åt och dessutom kan man till exempel även vara mentalt trött efter en fysiskt krävande uppgift ifall den har varit enformig eller ointressant. För att försvåra det ytterligare finns också emotionell trötthet som kan finnas vid till exempel utmattningssyndrom och depression.

Att det är viktigt med balans mellan aktivitet och vila kanske man är medveten om, men vilket är egentligen det bästa sättet att få återhämtning på? Har man ägnat sig åt mentalt påfrestande uppgifter kanske det bästa egentligen inte vore att sätta sig och surfa på mobilen. Den delen av kroppen som redan är i behov av vila, det vill säga hjärnan, måste ju då fortsätta att arbeta. För att förstå detta lättare kan man tänka sig att styrketräning på gym troligtvis inte är den lämpligaste formen av återhämtning ifall man redan genomfört andra fysiskt krävande uppgifter med kroppen. Så för att ge hjärnan återhämtning vid mental trötthet kan det bästa faktiskt vara att ta en promenad eller ägna sig åt annan typ av fysisk aktivitet.

Troligtvis finns det dock inte ett sätt för återhämtning som är bäst lämpad för alla situationer. När vi är fysiskt trötta kan vi slappa framför teven och när vi är mentalt trötta kan vi göra någonting fysiskt. Men den bästa återhämtningen är antagligen individuell och olika från situation till situation. Istället för att alltid vila kroppen efter fysisk ansträngning och hjärnan efter mental ansträngning verkar det bästa vara att ha flera olika verktyg som man kan variera sig med utifrån olika behov.

Genom att bli bättre på att förstå och känna igen våra olika typer av trötthet kan vi dock även lära oss att bättre anpassa återhämtningen utifrån det och vad vi erfarenhetsmässigt vet fungerar bäst för oss.

Jag är utbildad instruktör i medicinsk yoga och använder mig ofta av korta övningar i slutet av arbetsdagen (i syfte mental återhämtning) för att kunna varva ned och bättre släppa taget om jobbet när jag går hem för dagen.

Hur gör du för att återhämta dig fysiskt och mentalt? 🙂

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: