Träningsmotivation: Tips – Förbered dig

När du vet om ditt syfte med varför du vill komma igång med fysisk träning, är nästa steg att börja förbereda dig. Alla kan komma igång med träning, men alla klarar inte av att upprätthålla den. Jag har själv många års erfarenhet av att inte klara av att hålla igång träningsperioder längre än några få veckor eller månader. Det var först när jag förstod vikten av att vara förberedd och ha en plan med träningen som jag lyckades få den varaktig och hållbar.

Börja med att påminna dig om vad du kommit fram till att ditt syfte med träningen ska vara. När du vet syftet kan du fundera över dessa frågor:

  1. Vilken typ av träning skulle gynna syftet? Konditionsträning, styrketräning eller bara utökad vardagsmotion?
  2. Vilken träningsform skulle du utifrån det vilja ägna dig åt (till exempel cykling, styrketräning på gym eller promenader)?
  3. Hur många gånger per vecka tror du det skulle vara nödvändigt att träna detta för att det skulle vara gynnsamt utifrån ditt syfte?
  4. Vilka dagar skulle passa bäst att träna på? Är det bäst att träna samma dagar varje vecka, eller behöver du kunna vara flexibel?
  5. Se över vad dina svar blev. Verkar det du kom fram till rimligt för dig i din livssituation du befinner dig i just nu? Har du tid och möjlighet till att genomföra detta? Om du är tveksam kanske du behöver justera dina förväntningar och tänka ett varv till från punkt 1.

När du bestämt dig utifrån punkterna 1-5 ovan kan du med fördel skriva ned detta. Hämta ett block, använd en anteckningsapp i telefonen eller öppna din kalender. Det du skriver ned behöver inte vara mer komplicerat än att svara på frågorna ovan samt ditt syfte med träningen.

Du kan alltså t ex skriva ”Jag vill känna mig piggare och må bättre. Därför vill jag jogga utomhus två gånger per vecka, på tisdagar och torsdagar.”

Bra jobbat! Härifrån kan du nu sätta igång med själva träningen om du känner dig sugen! Lycka till i så fall! 🙂

Vill du förbereda dig ytterligare innan du sätter igång kan du läsa vidare inlägg (kommer inom kort).

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: