Att möta upp sina känslor

Som jag nämnde i förra inlägget om känslor så kan vi inte välja vilka känslor vi vill ha. Vi kan medvetet eller omedvetet försöka undvika eller ignorera vad vi känner, men risken finns då att de egentliga känslorna misstolkas för någonting annat än vad de är.

Man säger att det finns primära och sekundära känslor. De primära känslorna är ändamålsenliga och har ett värdefullt syfte utifrån en situation eller händelse. Till exempel kan man bli ledsen när man tappar mobilen i marken så att den går sönder, eller glad när någon ger en en komplimang.

De sekundära känslorna däremot skulle man kunna säga maskerar våra primära känslor när vi av någon anledning inte förstår eller förmår att tillåta dessa, vilket skapar en falsk uppfattning om vad vi egentligen känner. Tänk dig att någon du bryr dig mycket om, till exempel en förälder eller ett syskon, skulle göra någonting dumt som gör dig ledsen. Ifall det i situationen trots det inte skulle kännas okej eller bekvämt för dig att uttrycka din ledsamhet, kanske du istället blir arg eller får skuldkänslor. Ilskan eller skuldkänslorna kan i exemplet alltså maskera de egentliga (de primära) känslorna av ledsamhet.

Våra primära känslor har som sagt ett värdefullt syfte eller ändamål och kan till exempel skydda oss eller vara vägledande gällande personliga värderingar och integritet.

Problemet är när de primära känslorna blockeras av sekundära känslor och inte får chansen att skydda eller vägleda oss.

Om vi istället agerar utifrån våra sekundära känslor kan reaktionen vara missvisande i förhållande till våra egentliga känslor och skapa förvirring för både oss själva och andra i vår omgivning. Förvirring över sina känslor kan dessutom leda till ytterligare känslor av skuld eller skam.

För att bli tryggare i sig själv och underlätta för andra att förstå hur vi reagerar, kan det vara värdefullt att öva på att identifiera våra primära känslor och möta upp dessa. För att lyckas med det här behöver vi kunna stanna upp i känslomässiga reaktioner och ställa oss själva frågan ”vad är det egentligen jag känner just nu”. Det här kan vara en tuff utmaning eftersom det kanske inte alltid är enkelt att hantera svaret. Om man är van att snabbt reagera med ilska när någon fäller en kommentar man ogillar, kan det vara svårt att hantera en eventuell primär känsla av till exempel sorg, (det vill säga att man egentligen blir ledsen för det den andra säger snarare än arg).

Jag återkommer i ett senare inlägg om hur man kan öva på att stanna upp och möta känslorna…

/R

En tanke på “Att möta upp sina känslor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: