Att hantera ”coronaoron”

Lite i samma spår som mitt förra inlägg (Levnadsvanor & Covid-19) ville jag skriva vidare om mina tankar hur vi bäst kan ta hand om oss själva under rådande coronatider. Pandemin är så utbredd och för tillfället så oundvikligt självklar för oss alla. Den präglar samhället på många olika sätt, ibland med kraft, ibland mer subtilt.

Jag slogs av det senare idag på jobbet. En läkare hade skrivit i journalen att en patient led av coronaoro. I dagsläget är ju betydelsen av ordet coronaoro troligtvis uppenbar och självklar för vem som än läser, men jag tyckte det ändå var intressant hur ett ord bara kan uppstå och användas på det viset. För bara några månader sedan hade ingen haft en aning om vad sjutton läkaren pratade om ifall man läste det ordet i en journal. Då hade man antagligen inte heller använt ordet coronaoro utan istället ”hälsoångest” eller liknande. Idag är det dock ingen som ställer sig frågande, vi är alla medvetna om innebörden. Plågsamt medvetna.

Förutom att efter bästa förmåga sträva efter att sköta våra levnadsvanor så tror jag även det är värdefullt att hitta motvikt till allt det negativa, ovissa, uppgivna som vi för tillfället inte kan undgå att bli påminda om. När omvärldsläget är som det är blir det svårt att hitta andra samtalsämnen än pandemin och hur vi påverkas av den.

För att inte tappa hoppet om framtiden och förgås i vår egen coronaoro tror jag det är viktigt att inte glömma bort våra hobbys och intressen. Vi behöver fortsätta försöka göra saker som vi tycker är roligt och mår bra av, även om det kanske måste ske på ett anpassat sätt för att inte riskera någons hälsa. Precis som världen har blivit tvungen att anpassats utifrån de regler som covid-19 skapat, kanske var och en av oss också behöver anpassa de aktiviteter som är betydelsefulla för oss för att inte tappa bort dom. Jag tror att vårat negativa konto för tillfället fyller på sig själv. För att kompensera för detta behöver vi därför hålla kvar vid och fortsätta ägna oss åt de aktiviteter vi tycker är stimulerande och roliga.

/R

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: