Träningsmotivation: Tips – Syftet

De flesta idag vet nog att fysisk träning kan leda till en mängd positiva hälsoeffekter. Få har nog undgått de senaste årens uppmärksamhet som fysisk träning givits i media och sociala medier. I mitt tycke är det här till största del väldigt bra, eftersom fler och fler människor har fått upp ögonen för fysisk träning och mått bättre av det.

Som med det mesta finns det säkerligen dock även en baksida och vissa blir kanske istället stressade eller mår dåligt av att ständigt bli påmind om att man inte tränar så mycket som man borde. Några kanske till och med utvecklar ett överdrivet och ohälsosamt förhållningssätt till fysisk träning så att den blir nedbrytande istället för uppbyggande och stärkande.

Om man vill komma igång med fysisk träning är det bra att fundera över vad man har för syfte med det. Oavsett om det handlar om att man vill få en snyggare kropp, bli starkare eller bara må bra så är det värdefullt att veta om sitt syfte. Om vi vet varför vi vill träna så kan vi påminna oss själva om detta inför varje träningspass för att inspirera oss själva. Vi kan då också använda oss av lämpliga metoder för att mäta hur vi utvecklas utifrån vårat syfte. Att se progression tack vare väl genomfört arbete kan kännas oerhört belönande och motiverande. Att veta om sitt syfte kan dessutom ge vägledning och minska risken för att arbeta mot en riktning man egentligen inte hade tänkt.

Så mitt första tips för träningsmotivation är alltså att fundera över vilket eller vilka syften du har eller vill ha med din träning. Skriv gärna ned dom någonstans, du kanske har en kalender, ett block eller en antecknings-app eller liknande i mobilen att skriva i.

Se upp för tankefälla: Det är bara du som vet vad ditt syfte med träningen är. Försök att inte tänka på vad andra skulle tycka om ditt syfte eller vad ditt syfte borde vara. Faktum är att du aldrig behöver berätta om ditt syfte för någon annan om du inte vill. Det är bara du själv som behöver veta det. Om du tycker det är svårt att fundera ut syftet och vad som är värdefullt för dig är mitt tips att lyssna mindre på hjärnan och tankarna, och istället lyssna mer på magen. Magen tenderar ibland att vara klokare än hjärnan 🙂

Lycka till!

/R

Betyg: 4 av 5.

2 reaktioner till “Träningsmotivation: Tips – Syftet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: