Grundläggande om känslor

Jag har de senaste året lärt och intresserat mig mer för känslor och hur vi hanterar dom. Det är ett spännande ämne som jag, lite naivt kan tyckas, inte i närheten tidigare har förstått betydelsen och omfattningen av. Från erfarenheten av dagliga samtal med olika personer har det blivit tydligt för mig hur svårt vi människor har att tolka och förstå våra känslor. Inlärda tanke- och beteendemönster gör ofta att vi reagerar på ett sätt som inte är ändamålsenligt utifrån vilka känslor vi egentligen har.

Det verkar bero på flera olika faktorer, vi kanske saknar vetskap om vilka känslor vi kan känna och deras syfte, vi kanske missförstår eller misstolkar våra känslor eller så kanske vi helt enkelt har en ovana att direkt agera på våra känslor utan att ge oss själva tid eller möjlighet till nyfikenhet och eftertanke kring vad vi egentligen känner.

En sak verkar dock vara säker. Att det verkar vara gynnsamt att lära sig mer om känslor och öva på att förstå sig själv bättre genom att uppmärksamma vilka känslor vi har.

Vi kan inte välja våra känslor.
Däremot kan vi välja att försöka ignorera eller undvika det vi känner.

Det verkar råda oenighet till och med i forskarvärlden om vad en känsla egentligen är, samt vilka olika känslor eller affekter vi människor kan ha. Enligt wikipedia finns det 9 ”grundkänslor” som i sin tur kan kombineras till andra och mer komplexa känslor.

De nio grundkänslorna är:

  1. Intresse/nyfikenhet
  2. Glädje/stolthet
  3. Förvåning
  4. Ilska
  5. Rädsla
  6. Sorg/ledsamhet
  7. Skam
  8. Avsky
  9. Äckel/avsmak

Gröna = positiva, blå = neutral, Orange = negativa

Ska man lita på detta innebär det alltså att det endast finns två grundkänslor som vi upplever som positiva, och sex stycken vi upplever som negativa. Det spelar väl dock egentligen ingen större roll utan snarare är väl fördelningen av hur ofta vi känner olika känslor det som borde vara viktigast. Med det menar jag att vi oftare borde vara glada än ledsna till exempel.

Det kan tyckas lite abrupt att avsluta inlägget redan här, precis när det kanske börjar bli lite spännande, men då det finns så mycket mer att skriva om väljer jag ändå att nu pausa mitt första inlägg om känslor, medan det fortfarande är relativt kortfattat och lättläst.

To be continued…

/R

2 reaktioner till “Grundläggande om känslor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: